Főoldal
Abajka Citerazenekar
Hagyományőrzők
hAngelika Kórus
Pákozdi Népdalkör
Pipacsos Néptáncegyüttes
Videótár
Visszatekintő
Mazsorett Csoport
Impresszum
Fórum

Támogassa adója 1%-val az egyesületünket!

A Pákozdi Kulturális Egyesület adószáma: 

18142907-1-07

kulturalisegyesulet
 
 

 

Az Abajka Citerazenekar
köszönti Önt!
kulturalisegyesulet

Várható fellépéseink 2016-ban:

 

tervezett fellépéseink (még egyeztetés alatt):

Abasár

Borkóstoló

 

Fellépéseket egyeztetni velünk az  abajka.citera@gmail.com  e-mail címen, vagy a kulturalis.egyesulet@pakozd.hu egyesületi e-mail címen lehet.


Bemutatkozunk:
 

Zenekarunk 2002 őszén alakult. Az együttes 8 citerással, és egy énekessel működik. 

2009-ben megalakult a Pákozdi Kulturális Egyesület, mely felkarolta a faluban működő csoportokat, mi is csatlakoztunk az egyesülethez és önálló szakosztályként tevékenykedünk.

Névválasztásunk:

Az Abajka-völgy Pákozd és Sukoró között elhelyezkedő terület, löszfalában védett madarak fészkelnek. A híres Ingókövek közelében található az együttes névadója.

Pákozdon több mint 30 éve már működött egy Abajka Citerazenekar, melyben két jelenlegi tagunk - gyerekként - zenéltek. A nevünket az ő tiszteletükre vettük fel újra.

Hitvallásunk:

Legfontosabb feladatunknak tartjuk a kárpát-medencei népzenei hagyományaink felélesztését, illetve érték-megőrzését, különös tekintettel Pákozdra, a helyi kultúra ápolására, valamint az utánpótlás nevelésre. 

A Velencei – tavi kulturális élet meghatározó, állandó fellépői vagyunk.

Szakmai sikereink:

kulturalisegyesuletSokfele jártunk már az elmúlt több mint 10 év alatt.

Közelben: Pákozd, Sukoró, Pázmánd, Agárd, Dinnyés, Hantos, Székesfehérvár

Kicsit távolabb: Alcsútdoboz, Csákvár, Csókakő, Budafok, Abasár, Lengyeltóti, Tállya stb.

Határainkon túl: Lengyelország: Wegierska Gorka, Felvidék: Ipolybalog, Németország: (Düsseldorf közelében) Neuss, Kaarst, Erdély: Bihardiószeg.

Guinness – rekord:

2004. június: Sándorfalva, ahol egy Guinness-rekord részesei lehettünk. A 125 éves fennállását ünneplő Sándorfalva, többek között egy citerás rekorddal is felhívta magára a figyelmet: 131 citerás egyszerre játszotta a Rózsa Sándor című magyar betyárdalt. Jó érzés ennek a rekordnak részese lenni!

Kitüntetés:

 2007-ben az együttes tagjai átvették Pákozd polgármesterétől a "Pákozdért sokat tettek" elnevezésű kitüntetést, melyet a közösségben végzett értékteremtésért, a hagyományápolásért, az ifjúság nevelésében végzett munkánkért kaptunk.


Jövőnk:
kulturalisegyesulet

 Az utóbbi időben egyre többször kérnek fel bennünket boresteken fellépni, pince bulikon, borkóstolókon játszani, ami azt gondoljuk, hogy közel áll hozzánk.

Zenés Borkóstoló: 2014 novemberben immár 10. alkalommal rendeztük meg a mára már hagyománnyá vált borkóstolóval egybekötött zenés setünket. Az idei évben azzal gazdagítjuk a borkósstolót, hogy kiírunk egy pályázatot: "Pákozd legjobb borásza" cammel. Ezt a borkóstolós esttel egybekötött vidám mulatság keretében rendezzük meg, melyen a meghívott szakértők bírálnák el a legjobb bort, gazdáját pedig megjutalmaznánk egy vándordíjjal, melyet az Abajka Citerazenekar tagjai adnának át.

Igyekszünk együttműködni a helyi borászokkal. A pákozdi Lics Pincészettel szoros a kapcsolatunk, ha felkérnek bennünket zenélünk a programjaikon. Ezzel a helyi bor kultúra színvonalát emeljük.

kulturalisegyesulet

A zenekar tagjai:

 
 
 
Bakk Dániel - tenor citera

Besenyei Beatrix – tenor citera

 

 

 

 

Komáromy Orsolya – primcitera  Krár Ferenc – tenor citera   
 
Varga Károly – tenor citera  Veszelszki József – prim citera 
 
Kép
Németh Alíz – ének     

Reim Roxána – prím citera

 Kiss Józsefné - tenor citera

 

A zenekar volt tagjai:

2002 - 2011 márciusáig: Szabó Ágnes és Szabó Eszter - tenor citera

2009-ben Mészáros Norbert - bőgő citera

2011 - 2013 Bakkné Sinka Erika  - ének

 

Oktatóink voltak:

Koncz Ferenc, Koncz Mária, Fazekasné Domak Anikó


 Visszateknintő:

A rólunk készült videók a Videótárban érhetők el.

2013 november 16-án rendeztük 9. alkalommal a Máron napi zenés borkóstolót.

Ide kattintva megnézhetik a képeket. A Fejér Megyei Hírlap cikkét itt találják. További képek itt
 
"
 

2013. szeptember: A Pákozdi Napok rendezvénysorozat eseményeinek képei itt tekinthetők meg.

 


2012. november hónapban két rendezvényt szervezett az Abajka Citerazenekar Pákozdon

November 10-én immáron 8. alkalommal került megrendezésre Pákozdon a Kossuth Lajos Művelődési Házban az a jó hangulatú borkóstoló, melyre minden évben környékbeli pincészetek és helyi borászok elhozzák és kóstoltatják meg a jelenlévőkkel boraikat. Az „amatőr” boros gazdákat pedig szakmai tanáccsal látják el a borkészítésben jártas szakemberek, miközben az Abajka Citerazenekar gondoskodik a jó hangulatról.

2012-ben két pincészet képviseltette magát, Székesfehérvárról a Hegedűs Családi Borászat, Pákozdról pedig a Lics pincészet, melynek tulajdonosa Lics Balázs, idén egy igen jeles országos bo

rversenyen a Vinagorán aranyérmet nyerte el (pákozdi) Cabernet Sauvignon borával!

Gratulálunk Balázs!

 
Szeretnénk a hagyományokat ápolni és ezt a jó hangulatú zenés borestet továbbra is minden évben megrendezni.  

2012-ben ünnepeltük citerazenekarunk megalakulásának 10 éves évfordulóját.

Ebből az alkalomból november 24-én egy jubileumi gálaműsort szerveztünk, melyre meghívtuk Pákozd két néptánccsoportját, a Pipacsos Néptáncegyüttest és a Pákozdi Napraforgókat, valamint két citerazenekart, a dinnyési Kacagány Citerazenekart és a Pázmándi Népdalkör és Citerazenekart, hogy vegyenek részt ezen az ünnepi eseményen, és színesítsék műsorunkat. Az est 17 órakor a polgármester úr köszöntőjével kezdődött, majd fellépett a régi Abajka Citerazenekar minden tagja Koncz Mária volt oktatónkkal és eljátszottunk egy 3 évvel ezelőtt tanult csokrot. Ezután tánc és egy citerazenekar lépett színpadra, majd ismét az Abajka – már az új felállásban, Fazekasné Domak Anikóval – játszott. Ismét tánc és citera játék következett, majd újra az Abajka zenélt. Hamarosan megható pillanatok következtek, mert 3 torta, emléklapok, ajándékok kerültek elő, és sokan köszöntöttek bennünket. Zárásként a közönséggel együtt elénekeltünk két dalt, majd rövid szünet következett és az est meglepetés vendégfellépői játszottak nekünk. Ők voltak az országos hírű Bástya Citerazenekar! A nagyon jó hangulatú est, méltán színvonalas befejezése volt ez.

A műsor után egy szerény kis fogadásra hívtunk minden jelenlévőt. Alig fértünk el a terembe, olyan sokan voltunk! Ahogy egy kis helyet tudtunk csinálni rövidesen előkerültek a citerák is, és elkezdődött a hajnalig tartó énekelés, nótázgatás, mulatozás.

A rendezvény ideje alatt az előtérben kivetítőn nézhették az érdeklődők együttes elmúlt 10 évét képes összefoglaló formájában, valamint meg lehetett vásárolni az együttes 10 éves évfordulója alkalmából készült emlékplaketteket, mellyel a citerazenekart támogatták, hiszen a rendezvény teljesen önköltséges alapon jött létre.

 

 
 Köszönjük a támogatást:

  Lics Pincészetnek
 
KÖSZI Kft-nek
 
Nagy Mihálynak
 
Jámbor Ildikónak

 

Köszönjük szépen mindenkinek a segítséget!
A teljeség igénye nélkül köszönet az áldozatos segítőknek:
Butola Erzsébet, Butola Renáta, Butola Péter, Csábli Péter, Németh Alíz, Csizmadiáné Erizsike, Kardos Ferencné, Dj Ufó, S. Nagy Zita stb.
Köszönet Fazekasné Domak Anikónak, valamint a citerazenekar minden tagjának és hozzátartozóinak a segítségért és a türelemért!

 

kulturalisegyesulet