Főoldal
Mazsorett Csoport
Impresszum
Fórum

Támogassa adója 1%-val az egyesületünket!

A Pákozdi Kulturális Egyesület adószáma:

18142907-1-07

kulturalisegyesulet

A Hagyományőrző Szakosztály

üdvözli a kedves látogatót

Szakosztályunk 2011-ben alakult meg a Pákozdi Kulturális Egyesület keretein belül. A tagok száma alakuláskor 7 fő volt. Első nyilvános rendezvényünket az „I. Hagyományőrző Nap”-ot 2011. Szeptemberében tartottuk, ahol megfelelő keretek között próbáltuk bevezetni az erre fogékony fiatalokat a hagyományaink, népi játékaink világába. Különböző szellemi és ügyességi feladatok mellett lehetőségük volt elsajátítani a rovásírás, és az íjazás alapjait is. Eme rendezvényünket természetesen szeretnénk a jövőben is megrendezni, évente két alkalommal. Úgy érezzük, hogy nagyon jó fogadtatása volt, a résztvevők, a szülők és a szervezők is remekül érezték magukat, sikerült színvonalas és tartalmas programokkal csábítani mindenkit.

Célmeghatározás

Szakosztályunk feladatának és felelősségének érzi a hagyományink ápolását, az évszázadok alatt felgyülemlett magyar tudásanyag továbbvitelét és fenntartását a 21. századi felpörgött világunk – megítélésünk szerint csupán átmeneti – ’értékei’ mellett. Programjainkkal első sorban a fiatalságot szeretnénk megcélozni, hisz ők azok, akik a televízió és az Internet korában szinte hozzá sem juthatnak ezen tudásanyaghoz.

Hangsúlyt kívánunk helyezni az íjászat, mint sport és életmódjavító tevékenység népszerűsítésére.

Társadalmi kapcsolatok vonatkozásában szeretnénk a helyi és környékbeli általános iskolákkal valamint a hasonló tevékenységi körrel bíró civil szervezetekkel is szoros viszonyt kialakítani, hisz céljaink átfedésben vannak, közösek.

Szakosztályunk mindemellett gondot szeretne fordítani a közösségi életre nevelésre, valamint az egyén fejlődésére és szellemi megújulására. Ez utóbbi célt elsősorban kulturális rendezvények, zenei műsorok és előadóestek szervezése révén kívánjuk elérni.

A tagok létszámát idővel szeretnénk bővíteni, sőt, egyfajta északi Velencei-tavi összefogást szorgalmazva integrálni a környező településen élő, hasonló beállítottságú lakosokat.

A magyar nemzet ősi öröksége, földi és égi küldetése címmel alkotó műhelyt szeretnénk életre hívni, melyben bizonyos időközönként neves előadókat hívnánk meg előadást tartani különböző témakörökben (őstörténet, gazdaságtan, nyelvészet, vallástörténet, stb.). Ezt inkább a felnőtt korosztálynak szánnánk, a többi programunkkal ellentétben.

Aktuális Programok:                    Helyszín                              Időpont

Önvédelmi szakkör:          Iskola Tornaterme        Szerdánként: 16:30-17:30 Néptác próbák:                   Művelődési Ház              Péntekenként:

A Hagyományörző szakosztályon belül működő csoportok:

Pákozdi Napraforgók néptánccsoportról bővebben itt olvashat.

Kép

Íjjász klub

Kép

Az klub 2014.szeptember 1-vel alakult, létszámuk 33 és 17 között mozgott 2015-ben, a lelkesedés szintje szerint.

Jelenleg 17 aktív taggal működnek.

2014 decemberében léptek be az Egyesületbe, akkor még 14 fővel.

2015-ben a nemzeti ünnepeinken hagyományőrző bemutatókon vettek részt. Március 15-e alakalmából az iskola összes tanulója íjászkodhatott a felügyeletük alatt. Nyáron, júniusban, a sport táborban 3 alaklommal tartottak íjászatot a gyerekeknek.
Első versenyüket 2015. december 10-én tartották meg az iskola tornatermében.

Edzéseket hetente két órában, szerdai napokon tartják Besenyei Csaba vezetésével.

Visszatekintés: Hagyományörző napot rendzetünk Pákozdon.
Első évben a Nemeskócsag Általános Iskola udvarán, második évben a Művelődési Ház udvarán. Tekintse meg az erről szóló képes beszámolónkat a Megyei Művelődési Központ honlapján:

Hagyományörző Nap Pákozdon

2013. szeptember 28-án délelőtt 10 órától rendeztük meg a III. Hagyományörző napot. A nap eseményeit itt követhetik nyomon.