Főoldal
Mazsorett Csoport
Impresszum
Fórum

Támogassa adója 1%-val az egyesületünket!

A Pákozdi Kulturális Egyesület adószáma:

18142907-1-07

Üdvözöljük a
hAngelika Kamarakórus oldalán!

„Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy.” (Kodály Zoltán)

Bemutatkozunk

kulturalisegyesuletA hAngelika Kamarakórus 2009. áprilisában alakult Tarné Szabó Magdolna karnagy vezetésével a Pákozdi Kulturális Egyesület keretein belül.

Vegyes karként működünk jelenleg 14 énekessel.

A kezdetek:

A kórus megalakulásakor egyetlen közös cél lebegett a szemünk előtt: az együtt éneklés öröme. Eleinte egyszerűbb énekeket, kánonokat tanultunk, majd könnyebb, 2-3 szólamú művekkel is megbirkóztunk. Az énekkar tagjai közül csak néhányan tudtak kottát olvasni, mára már mindannyian elsajátították a szolmizálást, illetve alapvető zenei ismereteket. Hétről-hétre új szakkifejezés és zenei utasítás jelrendszerét és magyarázatát tanuljuk meg. A kitartó szólam-és kóruspróbák eredményeképpen már nemcsak közvetlen környezetünket, hanem lakóhelyünktől távolabb élőket is megörvendeztethetjük műsorunkkal.

Nevünk:

kulturalisegyesulet

Együttesünk megalapításakor Pákozdi Kamarakórus nevet kapta. Tagjaink részéről egy idő után felmerült az a vágy, hogyolyan nevet viseljünk, ami valamilyen helyi nevezetességre utal, ugyanakkor tükrözi tevékenységünket. Pákozd határában található népszerű kirándulóhelyet, az Angelika-forrást választottuk névadónknak egy szójátékba (HANG)  foglalva.

Legfontosabb céljaink:

- A pákozdi és a Velencei-tó környéki kulturális életben való aktív részvétel, nemzeti valamint egyházi ünnepeinken fellépések szervezése.

- Az együttes tagjai megismerjék a kórusirodalom klasszikus és kortárs hazai és külföldi remekműveit.

- Zenekar-kíséretes vagy kíséret nélküli kórusművek magas művészi szinten való előadásával és az előadások lehetőségének megteremtésével, a zenei közízlés formálása, a kóruskultúra ápolása.

- Kapcsolatok létrehozása és fenntartása a rokon célú hazai és külföldi kórusokkal, vagy személyekkel, elsősorban olyanokkal, akik a célok megvalósításában segítik, hangversenyen való fellépésre lehetőséget biztosítanak.

Repertoárunk:

A kórus repertoárjában egyházi és világi darabok is igen nagy számban szerepelnek, négy év alatt több mint hetven művet sajátítottunk el.

Szakmai múltkulturalisegyesuletunk:

Kórusunk igen sok feladatot vállalt magára az elmúlt években. Rendszeresen részt veszünk a falu rendezvényein, pl. Kenyérszentelés, adventi ünnepkör, március 15-i ünnepség stb. Évente egy alkalommal templomkerti koncertet is szervezünk, melyre meghívunk tókörnyéki híres előadókat, kórusokat.  Az adventi ünnepkör zárásaként pedig karácsonyi műsort adunk nemcsak Pákozdon, de a környező településeken is. Kórustalálkozókat is rendezünk, ezáltal egy-egy kórussal igen szoros kapcsolatba kerültünk fennállásunk óta.

2012. november 24-én rendezték meg Székesfehérváron az első egyházmegyei kórustalálkozót, melyen részt vettünk. A délutáni fellépők kérhették a KÓTA minősítését.  Együttesünk arany minősítő oklevelet kapott, melyre igen büszkék vagyunk.

További terveink:

- hazai és nemzetközi versenyeken való részvétel

- újabb kórustalálkozók szervezése

- pályázatok útján anyagi támogatások szerzése

„Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.” (Kodály Zoltán)

A kórus aktív tagjai:                               A kórus nem aktív tagjai:
Bartal Ákos Bartal Margit
Fórizs Péter Besse Attila
Fűrész Enikő Fonth Zoltánné – Laura
Gál Beatrix Kardos Máté
Gránicz Magdolna Mayer Árpád
Komáromy Orsolya Szilvási Mónika
Kardos Péter Sárosdi Zsuzsanna
Kondorné Búzás Edit Vincze Mária
Molnárné Patkós Katalin
Koronka Enikő
Paksiné Molnár Viktória dr. Stein Barnabás
Szigeth Gábor
Szigeth Szilvia
Viza Tiborné – Mariann

Karnagy: Tarné Szabó Magdolna

Ha van kedved és szeretnél egy jó társaságban énekelni, várunk a Pákozdi hAngelika Kamarakórusba. Jelentkezhetsz a kórus e-mail címen.

Velünk történt:

2013. szeptember 29-én a templomkerti hangversenyünkön készült képeket itt nézhetik meg.

2013.

hAngelika Kamarakórus a Fogadalmi Szent Misén Székesfehérváron

2013. augusztus 14-e jelentős dátummá vált mind Székesfehérvár, mind a kórusunk történetében. Ugyanis e napon érkezett a Szent Jobb a megyeszékhelyre, melyet ez idáig Budapesten őriztek. Ennek tiszteletére Fogadalmi Szentmisét tartottak a Romkertben Szent István sírja felett, melyre meghívást kaptunk Zemlényi Katicától, a Vox Mirabilis kamarakórus karnagyától.

A műsor a Bazilikában 15.30-kor kezdődött, ahol az érdeklődők megtekinthették a Szent Jobbot, és leróhatták tiszteletüket Magyarország egyik legjelentősebb szimbóluma előtt. Az emberek tömött sorokban járultak az oltár elé, igen nagy volt az érdeklődés. A zenés áhítat alatt több előadó mellett felléptünk a Vox Mirabilis-szel együtt, de saját repertoárunkból is énekeltünk. A templom csodálatos akusztikája és az emelkedett hangulat az előadásmódunkra is nagy hatással volt.

A Bazilikából a körmenet a püspökség melletti Romkertbe vonult egyházi és városi vezetők kíséretében. A szertartás alatt a két kórus a híveket bevonva együtt énekelt.  Sajnos az időjárás nem volt kegyes hozzánk, mert egyre jobban és jobban elkezdett esni, így az ünnepségnek hamarabb véget vetettek.  A Szent Jobbot a koronaőrök tegnap visszaszállították Budapestre.

Kórusunk nagyon boldog, hogy ilyen nagy esemény részese lehetett, reméljük, hogy máskor is kapunk szereplési lehetőséget Zemlényi Katicától.

kulturalisegyesulet

- Kórusunk 2013. június 29-én Kosdon járt.

2012.

Az első egyházmegyei kórustalálkozó 2012 november 24.én Zemlényi Katica szervezésével került megrendezésre Székesfehérváron, melyen a Pákozdi Kamarakórus is részt vett. A kórus ugyan nem kimondottan egyházi kórus, de sok egyházi mű szerepel repertoárunkon, gyakran és szívesen éneklünk egyházi rendezvényeken. Némi biztatás után vettük a bátorságot és jelentkeztünk a kórustalálkozóra, melynek tétje is volt. A délután fellépő kórusok a Kóta minősítését kérhették. A három tagú, nagy tapasztalatú és tekintélyű zsűri igen színvonalasnak találta a kórusokat. Ezt az is mutatja, hogy bronz minősítést nem is adtak. A Pákozdi Kamarakórus arany minősítő oklevelet kapott, melyre igen büszkék vagyunk. Büszkék vagyunk továbbá karvezetőnkre, Tarné Szabó Magdolnára is, aki időt és fáradtságot nem kímélve kihozta az énekesekből a legjobbat.

A kiválóan megszervezett kórustalálkozón sok kórus lépett fel, akik közt voltak  messziről érkezők is. A rendezvény lehetőséget adott, hogy a kórusok megismerjék egymást, ismert és új műveket hallgassanak meg különböző tolmácsolásban és a végén a zsűri értékelésével gazdagodva folytathassák a munkájukat.

kulturalisegyesulet kulturalisegyesulet

Templomkerti koncert
Zeneünnep Lovasberényben:

Kapcsolat a kórussal: e-mail: pakozdkamara@freemail.hu illetve: kulturalis.egyesulet@pakozd.hu egyesületi e-mail címen.